hr en
Vaša košarica
ukupno:  0     cijena:  0
Pregled košarice »
Proizvod je dodan!
Aromatica
AromatarijEterična ili esencijalna ulja, iako se nazivaju uljima, zapravo su hlapljive i vrlo složene smjese različitih organskih spojeva karakterističnog mirisa i okusa, različitih od spojeva koji se inače podrazumijevaju uljima.
Eterična ili esencijalna ulja nazivaju se još i dušom, životnim sokom ili pak kvintesencijom biljaka u kojoj je skrivena snaga mirisa i ljekovita moć biljaka. Potrebna je velika količina biljnog materijala da bi se dobila samo jedna kap ove dragocjene tekućine čije je djelovanje na tjelesno, duševno i emotivno stanje čovjeka čudesno. Postoje brojni načini uporabe eteričnih ulja (kupka, inhalacije, komprese, masaža, mirisno oplemenjivanje prostora itd.). Bitno je samo naglasiti da su eterična ulja namijenjena isključivo za vanjsku uporabu i da se ne smiju nikako direktno nanositi na kožu u nerazrijeđenom obliku.

 

Mjere opreza

Eterična ulja visoko su koncentrirane tvari pa su stoga prilikom uobičajene uporabe koristimo u vrlo malim količinama, mjerenim najčešće u kapima. Tako je npr. potrebno 100 kg cvjetova lavande da bi se dobilo 3 kg lavandinog eteričnog ulja ili isto toliko ružinih latica za svega 0,5 kg ružinog ulja. Ovako snažna koncentracija tvari s kojom se čovjek inače ne može sresti u prirodi u takvoj količini, sama po sebi podrazumijeva jedno poštivanje i oprez kako bi upotreba i rukovanje s eteričnim uljima bilo ispravno i bezopasno.

 • Sva eterična ulja koristiti isključivo za vanjsku upotrebu. Bilo kakvo oralno uzimanje eteričnih ulja mora biti isključivo u dogovoru i pod nadzorom stručne osobe: aromaterapeuta ili liječnika.
 • Eterična ulja nikada ne nanositi nerazrijeđena na kožu jer će izazvati iritaciju, a moguće su i alergijske reakcije. Iznimka za ovo pravilo su eterična ulja lavande i čajevca koja se mogu nanijeti direktno na kožu ali na malim površinama.
 • Izbjegavati bilo kakav doticaj eteričnih ulja sa sluznicama.
 • Djeca do 6 godina starosti ne bi trebala biti izložena djelovanju eteričnih ulja bez prethodnog savjetovanja sa liječnikom ili stručnom osobom.
 • Eterična ulja držati izvan dosega djece.
 • Trudnice, starije osobe ili osobe koje boluju od astme, epilepsije ili jake alergije trebale bi obratiti posebnu pažnju prilikom uporabe eteričnih ulja i svakako se posavjetovati sa stručnom osobom i liječnikom.
 • Osobe s osjetljivijom kožom ili one sklone alergiji trebale bi prije uporabe napraviti test na koži. Pomiješati jednu kap eteričnog ulja sa žlicom temeljnog ulja i utrljati na osjetljiva mjesta na koži (iza uha, unutarnja strana podlaktice, unutarnja strana zgloba) te ostaviti 24 sata. Ako se ne pojavi crvenilo ili svrab ulje možete sigurno upotrebljavati.
 • Izbjegavati dugotrajnu uporabu istog eteričnog ulja kako se ne bi razvila preosjetljivost.
 • Citrusna ulja ne smiju se nanositi na kožu prije izlaganja UV zrakama (sunce, solarij), jer su fototoksična. Fototoksičnost i fotosenzitacija su vezani samo za kemijske spojeve kumarine. To pogotovo dolazi do izražaja kod furanokumarina  (bergamot) koji imaju svojstvo da reagiraju na način da se vežu za molekulu DNA u koži i izazivaju stanična oštećenja što rezultira oštećenjem epiderme  i nastajanjem tamnih (hiperpigmentiranih) područja kože. Iz tog razloga eterična ulja bergamota i angelike ne smiju se nanositi na kožu. Ostala eterična ulja koja sadrže kumarine nisu sama po sebi štetna, samo u slučaju da se nakon nanošenja ulja izlažemo UV zrakama.
 • Ukoliko se nanose na kožu u obliku sapuna, gela, kupke ili ulja za masažu, udio eteričnih ulja ne bi smio prelaziti 3%, što je otprilike na 10 ml nekog baznog ulja maksimalno 3 kapi. Za djecu udio eteričnih ulja ne bi smio biti veći od 1% što onda dakle 1 kap na 10 ml nekog baznog ulja.
 • Kod upotrebe et ulja u kupki, eterično ulje je poželjno prije toga pomiješati s nekim nosačem (sol, jogurt, šampon itd.). Ukoliko dodajete eterična ulja direktno u kadu s vodom to nikada ne bi smjelo biti više od 8 kapi. Po dodatku ulja raspršiti ih rukom po površini vode.
 • Eterična ulja čuvati na tamnom i hladnom mjestu
 • Eterična ulja su zapaljiva pa ih ne treba držati u blizini otvorenog plamena

Osim pojedinačnih eteričnih ulja, "Aromatica" vam nudi svoje mirisne kompozicije i mješavine eteričnih ulja.
cheap nfl jerseys cheap jerseys louis vuitton outlet store cheap soccer jerseys online cheap nfl jerseys christian louboutin outlet